Lajme

ARGOS eshtë një qytet në Argolis,te Peloponezit, Greqi dhe një nga qytetet më të vjetra të banuara në vazhdimësi në botë

Shkruan: Shqipe HOXHA

Myler: e sheh këtë emërtim të përbërë nga dy fjalë: pell – argos, ku fjala argos ka kuptimin e fushës,tokës, arës, dhe kuptimi i emërtimit del: ”njerëz që punojnë në fushë, në arë”
Emri i qytetit është nga gjuha pellazgjike, dmth të përdorur nga njerëzit të cilët për herë të parë u vendosën në ate zonë.

Në Iliada, Homeri karakterizon pellazgët si luftëtarë trima. Për të luftuar luftën, ata emigruan nga gadishulli ballkanik në Azinë e Vogël.

Pellazgët luftuan kundër fiseve të grekëve në luftën e Trojës. Pellaget luftuan përkrah dardanëve dhe aleatëve të tjerë mbronin muret e qytetit të Trojës.

Ne Thesali pellasgu u përshkrua si babai i Chlorus, dhe si gjyshi i Haemon, ose si babai i Haemon, dhe si gjyshi i Thessalus,
(Stephanus of Byzantium s. v. Haimonia; Scholia on Apollonius
ose si një bir i Poseidonit dhe Larissas, dhe si themelues i Argosit Thessaliane.

Rhodius 3. 1089; Dionysius of Halicarnassus 1. 17. 3)

The Theatre of Ancient Argos

Argos Castle On Larissa Hill – Greece

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button