Lajme

Blinken uron Serbinë në ditën e shtetësië – i kërkon njohjen e Kosovës

Sekretari amerikan i Shtetit, Anthony Blinken, ka uruar Serbinë në ditën e shtetësisë së saj, me ç’rast i ka kërkuar edhe arritjen e një marrëveshje gjithëpërfshirëse me Kosovën e cila duhet të kulmojë në njohje të ndërsjellë.

“Vendet tona kanë ndërtuar lidhje të forta gjatë 140 viteve të fundit dhe Shtetet e Bashkuara presin të ndërtojnë një të ardhme edhe më të ndritshme së bashku si partnerë në Evropë dhe në skenën globale. Ne jemi të përkushtuar të mbështesim synimin e Serbisë për integrimin evropian dhe inkurajojmë normalizimin gjithëpërfshirës të marrëdhënieve të përqendruara në njohjen reciproke me Kosovën, e cila do të nxisë siguri dhe stabilitet më të madh në rajon”, shkruan Departamenti amerikan i Shtetit.

Në deklaratë shkruhet se ShBA ka partner Serbinë, dhe synon fuqizimin e lidhjeve ekonomike, si dhe mbështesin Serbinë në nismën e saj për diversifikimin e energjisë.

“Partneriteti ynë ekonomik me Serbinë u rrit ndjeshëm në vitin 2021, me investime të reja në sektorët e infrastrukturës, teknologjisë dhe bujqësisë. Ne gjithashtu rritëm bashkëpunimin tonë dypalësh të mbrojtjes, duke festuar 15-vjetorin e Programit të Partneritetit Shtetëror, duke mbajtur një stërvitje të rëndësishme dypalëshe ajrore dhe duke kryer konsultime ushtarake dypalëshe të nivelit të lartë”.

“Lidhjet tona të forta burojnë jo vetëm nga ajo që ne arrijmë midis qeverive, por edhe nga përpjekjet dhe aspiratat e përbashkëta të qytetarëve të përditshëm serbë dhe amerikanë, siç dëshmohet nga 30-vjetori i programit Fulbright dhe nisja e partneriteteve të reja akademike midis universiteteve të SHBA-së dhe Serbisë”, thuhet më tej në deklaratë.

Ndërsa ne shikojmë përpara për të ndërtuar një marrëdhënie bilaterale edhe më të fortë, i uroj paqe, prosperitet dhe shëndet të mirë për popullin e Serbisë.

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button