Lajme

Çokollata në laborator?! Po, e mundur nga Shkencëtarët zviceranë

Çokollata është një industri globale prej 130 miliardë dollarësh që ka një përbërës kryesorë: Kakaon.

Kërkesa globale për çokollatë është në rritje e cila po rezulton në shpyllëzimin në rajonet me kakao si dhe në rritjen e përdorimit të punës së fëmijëve.

Për shkak të këtyre 2 arsyeve, shkëncëtarët në Zvicër kanë filluar që të rrisin çokollatat në laborator.
Shkencëtarët në Universitetin e Shkencave të Aplikuara të Cyrihut, e fillojnë procesin duke rritur kulturat e qelizave nga kokrrat e kakaos. Kulturat përzihen me një zgjidhje ushqyese dhe fillojnë të shumohen. Shkencëtarët korrin, thajnë dhe pjekin biomasën. Ata shtojnë gjalpë kakao, sheqer dhe një emulsifikues të quajtur lecithin për të prodhuar një çokollatë të errët 70%.

Shumë fermerë të kakos fitojnë më pak se 1 dollarë në ditë, pavarësisht se produkti është shumë i kërkuar në botë. Rritja e kakaos ka kërkesa specifike për temperaturë, ujë dhe lagështi. Si rezultat, rajonet ekuatoriale të Afrikës, Amerikës Qendrore dhe Jugore dhe Azisë janë optimale për kultivimin e kakaos.

Bregu i Fildishtë dhe Gana janë përgjegjës për 70% të prodhimit global të kakaos, dhe eksportet e kakaos luajnë një rol të madh në ekonomitë e tyre. Megjithëse shumica e eksportuesve vijnë nga rajonet ekuatoriale, Belgjika qëndron në vendin e pestë.

Ndërkaq, importuesit më të mëdhenjë të kakaos në Europë janë Holanda dhe Gjermania.

Belgjika është një tjetër vend kyç në zinxhirin e furnizimit, duke importuar kokrra kakao nga vendet prodhuese dhe duke i eksportuar ato në të gjithë Europën.

Belgjika është gjithashtu shtëpia më e madhe e fabrikës së çokollatës në botë, duke mbështetur eksportet e saj vjetore të çokollatës me vlerë 3.1 miliardë dollarë.

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gjithashtu mund te shikoni
Close
Back to top button