KosovaLajme

Cramon mund të merr një Ministri të Jashtme në Qeverinë e Gjermanisë, çfarë do të thotë për Serbinë?

Eurodeputetja Viola von Cramon vazhdimisht e ka kritikuar qeverinë në Serbi, ndërsa në periudhën e fundit kritika veçanërisht të ashpra janë drejtuar për minierën Rio Tinto dhe fabrikën kineze “Linglong”.

Qeveria serbe në anën tjetër vazhdimisht ka reaguar ashpër ndaj këtyre kritikave, duke akuzuar dhe diskredituar pothuajse çdo qëndrim të eurodeputetes.

Partia Gjermane e Gjelbër është në rrugën e saj për të marrë një Ministri të re të Jashtme, e cila ngre pyetje të shumta se si do të ndikojë në regjimin aktual dhe rrugën e Serbisë drejt Bashkimit Evropian.

Viola von Cramon nga radhët e të Gjelbërve, e cila është edhe raportuese e PE-së për Kosovën, disa herë i ka vënë në dukje mangësitë autoriteteve serbe dhe i ka kërkuar llogari për mangësitë e ndryshme.

Kështu, në fund të tetorit, raporti i fundit i Komisionit Evropian, ku thuhet se Serbia ka përparuar në rrugën drejt BE-së, e vlerësoi atë si lëshim për Vuçiçin krahas zgjedhjeve.

Ajo tha se ai ka ndjekur Oliver Varheljin, i cili është deputet hungarez dhe bashkëpunëtor i ngushtë i Viktor Orbanit, “mikut” të Vuçiçit.

Von Cramon kërkoi nga autoritetet serbe që të njoftojnë publikisht se çfarë po ndodh në fabrikën kineze “Linglong”, ku u zbulua se punëtorët vietnamezë u nënshtroheshin kushteve çnjerëzore të jetesës dhe punës dhe vlerësoi se “skllavëria moderne” është në fuqi në Serbi.

Ministri i Punëve të Jashtme, Nikolla Selakoviç, me atë rast tha se akuzat e tilla kanë për qëllim satanizimin e Serbisë.

Kjo nuk është hera e parë që anëtarët e partisë në pushtet në Serbi e trajtojnë kaq ashpër gjysmën e Parlamentit Evropian.

Ministri i policisë Aleksandër Vulin e diskreditoi plotësisht opinionin e saj, duke thënë se “Viola von Cramon me siguri mund të gjejë një vend ose të paktën një territor ku fjala e saj do të thotë diçka”, por se “Serbia nuk është ai vend”.

Atë partia në pushtet e akuzon vazhdimisht si “lobuese për Kosovën”.

Analistët serbë theksojnë se vetë të Gjelbrit dhe Viola von Cramon mund të hakmerren kur të vijnë në pushtet.

Diplomati dhe eksperti i marrëdhënieve ndërkombëtare, Srecko Gjukiç, deklaratat e tilla të anëtarëve të qeverisë serbe i vlerësoi si “aspak të mençura”, duke pasur parasysh se ka shumë gjasa që Partia e Gjelbër, anëtare e së cilës është Cramon, të marrë Ministrinë e Punët e Jashtme në qeverinë e re gjermane.

“Unë pres që kjo kritikë dhe masat e duhura nga Gjermania dhe Bashkimi Evropian, në të cilin Gjermania luan rolin kryesor, do të pasojnë regjimin serb. Kjo është vija e zhvillimit të marrëdhënieve ndërmjet regjimit të Aleksandër Vuçiçit dhe të Gjelbërve në Gjermani. Prandaj, nga pikëpamja e politikës shtetërore, nuk është shumë e mençur të grindemi me kritikët e situatës në Serbi”, tha Gjukiç.

Ai thekson se kjo mund t’u shërbejë vetëm votuesve të SNS-së, “për t’i mbajtur ata vazhdimisht në të qënit roje, të mbledhur dhe në mënyrë kaq të prerë e jodiplomatike, apolitike, t’u përgjigjen indikacioneve që vijnë nga të Gjelbërit”.

Gjukiç shpjegoi se pret që pasojat të ndihen në një të ardhme të parashikueshme kur të formohet qeveria në Gjermani dhe të merren të gjitha prerogativat në vend dhe marrëdhëniet ndërkombëtare.

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button