HistoriLajme

Dhia e egër, Simboli i Zanës-IIlire

Sipas tradites tone te lashte,”Dhia e eger” eshte hyjnizuar dhe ngritur deri ne shkallet me te larta te Panteonit-Pellazg duke u shenjteruar si ruajtese e forces se perendeshave pagane Pellazgo-Iliro-Arbnore te cilat i njohim si “Zanat e malit”. …Prof.Jaho Brahaj shkruan se:

“Ne epiken heroike te Popullit tone,kur kreshniku Muji arrin te kape dhite e egra me brire prej dukati. Zanave te plotfuqishme e cudiberese qe njeriun e benin gur dhe prape njeri, ju iken forca e behen si gra fshati te zakonshme sepse ishin pikerisht briret e dhise qe ruanin forcen e tyre”

…Sipas mendimit tim,nje deshmi e patjetersueshme qe lidhet me trashegimine tone materiale e cila eshte po aq e lashte sa Kombi-Shqiptar, eshte e mrekullueshmja “Lahute e Malesise”, ky instrument muzikor i jashtezakonshem i cili ne shumicen e rasteve vjen i punuar duke e zbukuruar me koken e Dhise se eger, si simbol i Zanes Ilire …Sipas Prof.Sherif Delvina:

“Ne nje krahasim qe eshte bere ndermjet Zanes Ilire, Dianes romake dhe Artemisit grek na rezulton se tek Zana Ilire, si karakteristike dalluese kryesore eshte Dhia e eger”

Nga Paulin Zefi

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gjithashtu mund te shikoni
Close
Back to top button