KurioziteteLajme

Ishulli i mahnitshëm i pabanuar në Kroaci

Ishulli i mahnitshëm i pabanuar në Kroaci

Ishulli i pabanuar i Bavljenac, i quajtur shpesh Baljenac, sipërfaqja e të cilit është vetëm 0.14 kilometra katrorë, ka tërhequr vëmendjen e mediave botërore me pamjen e tij unike.

Ngjashëm me një gjurmë gishti të formuar nga një rrjet muresh të vjetra guri dhe një formë ovale të dallueshme, Bavljenac ndodhet në arkipelagun e Shibenikut, dhe Bordi Turistik Kroat pretendon se ishulli është përdorur dikur për bujqësi nga banorët e Capri, një ishull fqinj.

Fermerët nga ishulli Kaprije pastruan bimësinë e ishullit për të krijuar vende për mbjelljen e fikut dhe agrumeve, si dhe të hardhive. Ata ndërtuan gjithashtu një rrjet muresh guri për të mbrojtur të korrat nga era dhe për të ndarë parcelat. Muret e përmendura prej guri datojnë nga shekulli i 19-të.

Ndonëse nuk ka më pemishte dhe hardhi, muret prej guri kanë mbetur dhe mbrohen që nga viti 2018 si pjesë e Listës së Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

“Këto mure dëshmojnë për një kohë kur puna e palodhur, këmbëngulja dhe qëndrueshmëria ishin çelësi për zbutjen e peizazhit por mahnitës karstik të bregdetit të Adriatikut”, thotë Bordi Turistik Kroat.

Ata që duan të vizitojnë këtë ishull mund të shkojnë me varkë, por “turet” e rralla mund të ankorohen në ishull, sepse nuk ka port.

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gjithashtu mund te shikoni
Close
Back to top button