KultureLajme

Itali/ Një statujë e Nënë Terezës do të vendoset në Viale dello Sport

Festat e Nëntorit kanë nisur të kremtohen në vende të ndryshme të botës ku ka shqiptarë. Edhe në shkollën shqipe “Nën Tereza” në Itali, do të zhvillohen dy ditë aktivitete me rastin e festave të flamurit. Gjithashtu kryetari i Shoqatës Shqiptare të San Benedetto del Tronto, Dr. Vasil “Vasco” Nushi bëri me dije se së shpejti do të nis ndërtimi i shtatores së Nënë Terezës në në Viale dello Sport.

“Ne jemi të kënaqur që më në fund jemi në gjendje të rihapim dyert e shkollës sonë dhe të rifillojmë kurset personalisht – shpjegon kryetari i Shoqatës Shqiptare të San Benedetto del Tronto, Dr. Vasil “Vasco” Nushi. – veçanërisht në një muaj kaq të rëndësishëm për komunitetin tonë. Në fakt, në nëntor bien dy nga festatat më të përzemërta në Shqipëri. Më 28 Nëntor do të festojmë atë që për ne është Dita e Flamurit, apo Dita e Pavarësisë së Shqipërisë, e cila u zhvillua në vitin 1912 pas më shumë se 4 shekujsh nënshtrim nga Perandoria Osmane. Me atë rast, si çdo vit, do të organizojmë një festë të madhe në Parco dei Principi gjatë së cilës do të kemi gëzimin e rijetimit të traditave të vendit tonë me këngë dhe valle popullore të vëna në skenë nga nxënësit e shkollës; do të jenë rreth 150 pjesëmarrës duke përfshirë disa autoritete shqiptare. Ftuam gjithashtu kryetarin e bashkisë dhe këshilltarët e San Benedetto-s të cilët shpresojmë se do të mund të na nderojnë me praninë e tyre. Gjatë drekës do të ketë një pushim të shkurtër në të cilin shoqata do të përmbledhë punën e saj të vitit të kaluar dhe do të shpërndajë pllaka merita për anëtarët që janë dalluar më shumë: nga nxënësit më meritorë si të vegjëlit Alessando Haxhiu, Amanda Sulejmani, Anisa Bala, Elma Kovaci, Samantha Haxhiu dhe Romina Osmanaj tek aktivistët më punëtorë si Merita Hasanaj, Astrit Osmanaj dhe Gezim Prifti.

Më 29 nëntor do të kremtojmë çlirimin e Shqipërisë nga regjimi nazi-fashist, që ndodhi në vitin ’44; edhe me këtë rast do të ketë një mbrëmje kushtuar popullit tonë dhe kulturës sonë. Janë pikërisht këta elementë që ne përpiqemi të mbajmë gjallë në shkollën “Nënë Tereza”, e cila ka 4 vjet që është e hapur falë ndihmës së ardhur nga ambasada dhe institucionet e tjera shqiptare por mbi të gjitha nga Don Gianni Croci i Caritas: nuk do të falënderojmë kurrë mjaftueshëm për praninë e tij të vazhdueshme dhe për të na dhënë një mjedis shkollor të denjë dhe të pajisur mirë. Dëshiroj të falënderoj edhe dy mësueset Adelina Haxhiu dhe Luljueta Osmanaj, të cilat po e kryejnë mësimin falas dhe që me sakrifica, së bashku me pjesën tjetër të shoqatës sonë, lejojnë fëmijët të mësojnë gjuhën shqipe. Unë besoj se, për çdo burrë apo grua, të mësuarit e origjinës së dikujt është thelbësore për të mos humbur rrënjët që lejojnë një rritje personale të fortë dhe luksoze.

Së fundi, në mesin e shumë projekteve që po realizojmë këtë vit, së shpejti do të fillojmë ndërtimin e shtatores së Shën Nënë Terezës, një figurë fetare e dashur për italianët dhe shqiptarët, e cila do të subvencionohet plotësisht nga sipërmarrësi Kastriot Shkreta dhe do të ngrihet në një zonë e gjelbër e Viale dello Sport.

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gjithashtu mund te shikoni
Close
Back to top button