Lajme

Kombi shqiptar dhe pergjegjesia e tij ne sigurine rajonale

Shkruan: Hyzri SALIHU

Në një Ballkan ku intensifikimet e brendshme shpeshëherë mbajnë një status quo, sa për ta kaluar krizën e pas krizës, medeomos kemi nevojë dhe arsye që Shqipëria etnike të përfshihet në gjeopolitikën e Natos, si tërësi. – Një Shqipëri më këto përmasa faktikisht duhet të jetë edhe garancë për sigurinë e mbarë Europës dhe partner afatgjatë i paqes dhe sigurisë në krahë me SHBA-të.

Shqipëtaret që jetojnë në këtë hapsirë, përmbëjnë autoktoktoninë më të madhe si popull, dhe lidhja e qëndrueshme e tyre në një Shtet të tillë, jo që nxjerr konceptin e përmbajtjes si ëndërr por përbën substanceën themelore të realitetit dhe vetë konceptit të Sigurisë sot në botë. Alenacat e ndryshme dhe mekanizmat e tillë botnorë, kanë të gjitha mjetet por shpeshëherë interestat e shteteve përkatëse e devijojnë në heshtje, konsideratën dhe seriozitetin që paraqet jo vetëm siguria e tyre e brendshme por edhe efektet e jashtme të saj në rajon. Me këtë hap, jo vetëm shqiptarët por edhe historia botërore do të jetë në kursin për të cilin ekziston vetë informacioni si mjet, andaj një rioorganizmin me një platformë të pranuar nga shtetet e NATO-s, për Shqipërine etnike do të jetë prapë një justifikim jo i tryezave dhe tavolinave e bisedave të liderëve mbi sigurine e lartë, por investimi që garanton Liritë dhe të drejtat e njeriut. Ky model duhet të shprehet qartë nga Tirana zyrtare, dhe Prishtina e pa pjekur diplomatikisht, ku plotësimi i të dyjave të ngreh këtë çështje deri në instancën e përgjegjësise së lartë ndërkombëtare.

Një zë, është më i qartë, se shuma e shumë zërave të vegjël! Ne duhet të veprojmë dhe me këmbëngulësi të kërkojmë që të jetësohet ky parim, sepse është garancë për Tokën dhe lirinë e lëvizjes së shqipëtareve në hapsirën e tyre etnike, ku sot nuk realizohet ky fakt, dhe mungon insiativa publike –zyrtare e qeverive respektive.

Derisa ne kemi një relief të natyrshëm me pasuri nëntokësore ,kush është garantues i shqipëtareve, pas vetë shqipëtareve? Me një moshë të re dhe të shëndetshme, me pasuri nëntokësore akoma të pa eksplorura mirë dhe me një klimë të përgjithshmë e shumë e shumë të tjera, besojmë se na bëjnë më dominues në raport me shtetet të ndryshme të europës.

Shqiperia etnike do të bëhet jo me radikalizëm fetar (për ata që thirren në fenë ortodokse, për ata që janë katolik dhe për ata që janë të besimit Islam), jo me njerëz të proklamuar si kombëtar e që janë antikombëtar e gjakperzier, jo me kokë të huaj por me shqiptar e me true të shqiptarit. Dhe kujtojmë me të drejtë fjalët

Bota stabilizohet kur të zgjidhet çështja e shqiptarve në Ballkan, të zbatohen të drejtat e Njeriut të riformuluar ne vitin 1975, zbatimi i mendimit të lirë dhe shprehja e besimit fetar të garantuar me dokumente e të Drejatve të Njeriut.

Kombi shqiptar në raport me sigurinë botërore duhet të kërkojë që të Drejtat e Njeriut që janë pranuar ndërkombtarisht në mënyrë sekrete, të publikohen se kush është autor i tye dhe kujt i takon fanari i të drejtave njerëzore, Nato duhet të futë në zbatim artikullin numër 5 dhe Shqiperia etnike është Siguri dhe paqe për botën mbarë. Shqipëria etnike bëhet jo duke mbajtur zgjedhje për çdo vit, dhe pa rezultate positive dhe për interesa të ndryshme ndërkombëtare, e atyre që kanë dëshirë ta ruajnë apo marrin pushtetin pa e siguruar dhe funksionalizuar shtetin. Ky realitet perbene historine e re te cilen Ballkani ne menyre te kujdesshme eshte duke e percjellur ne te gjitha takimet bilaterale andaj edhe per cdo shtet politikat e sigurise kane karakter me te drejperdrejte ne ditet e sotme .

Institucionet e sigurise si ne Republiken e Kosoves po ashtu edhe ne Republikes se Shqiperise kane aftesine e mbledhjes se informacioneve por paaftesine e klasifikimit te informacionit , prandaj okupatoret sllavo-maqedon po e sfidojne sigurine ne rajon .

Sepse nëse këto informacione janë plotësisht të sakta atëherë seriozisht është e kërcënuar siguria e kombit shqiptar dhe penges e bërjes së shqipërise etnike nga shërbimet antikombetare. Shqiperia etnike është ngushtë e lidhur me nacionalizmin shqiptar dhe gjakun e derdhur për lirinë e shqiperise etenike. . Me ndihmën e Nato-s dhe SHBA-se do të bëhet shqiperia etnike. Jemi dëshmitar të një paqartësie të madhe politike në raportet e brendshme të hapsirës etnike.

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gjithashtu mund te shikoni
Close
Back to top button