Lajme

Lavrov tregon qëndrimin e Rusisë për Kosovën, flet për agjendat ruse me Shqipërinë

Ministri i Jashtëm rus, Sergei Lavrov tha se Serbia është një partner kyç i Rusisë në Ballkan dhe se ky vend e vlerëson shumë partneritetin strategjik me Beogradin, si dhe bën përpjekje për përmirësimin e gjithanshëm të lidhjeve të përbashkëta.

Në një intervistë Lavrov ka folur për tema të nxehta në Bosnje dhe Hercegovinë, në mbarë Ballkanin, por ka dërguar mesazh edhe për partnerët e tij globalë.

“Serbia është një partner kyç i Rusisë në Ballkan, ne e vlerësojmë shumë partneritetin strategjik me Beogradin dhe po bëjmë përpjekje për të përmirësuar në mënyrë gjithëpërfshirëse lidhjet tona. Marrëdhëniet tona të gjera me Kroacinë – një anëtare jo vetëm e Bashkimit Evropian, por edhe e NATO-s, janë një shembull i qartë se lidhjet reciproke të dobishme mund të zhvillohen me sukses nëse ekziston një aspiratë reciproke. Ne jemi të interesuar të promovojmë një agjendë pozitive me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë”, tha Lavrov.

Sa i përket Kosovës, shefi i diplomacisë ruse ka theksuar se qëndrimi rus është i njohur dhe është përsëritur disa herë deri më tani.

“Ne jemi të përkushtuar për arritjen e një zgjidhjeje të qëndrueshme dhe reciprokisht të pranueshme ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës në bazë të rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së. E njëjta gjë duhet të miratohet nga Këshilli i Sigurimit, sepse është çështje e sigurimit të paqes ndërkombëtare”, tha Lavrov.

Sa i përket perceptimit të marrëdhënieve të Rusisë me Bosnjën dhe Hercegovinën, për këtë nuk duhet të ketë dyshim, thotë Lavrov.

“Ne kemi mbrojtur, mbrojmë dhe do të mbrojmë pozicionet e Dejtonit, duke mbështetur plotësisht pavarësinë, sovranitetin dhe integritetin territorial të Bosnje dhe Hercegovinës, barazinë e tre popujve përbërës të saj dhe të dy entiteteve me fuqi të gjera kushtetuese. Ne besojmë se një skemë e tillë është adekuate dhe funksionale, siguron që të merret parasysh i gjithë kompleksi i interesave të njerëzve në vend. Ne fillojmë nga kjo, duke ndërtuar lidhje me autoritetet në nivelin e BiH-së, si dhe me institucionet në nivel entiteti, kantonal dhe komunal – në përputhje të plotë me ndarjen kushtetuese të sferave të përgjegjësisë midis tyre”, thotë ai.

Sipas tij, Republika Srpska po tregon interes më të madh për zgjerimin e lidhjeve praktike me Rusinë.

“Sigurisht që po hakmerremi. Megjithatë, bashkëpunimi me Federatën e Bosnjës dhe Hercegovinës po zhvillohet me sukses. Marrëdhëniet e binjakëzimit janë krijuar midis Sarajevës dhe Qarkut Administrativ Qendror të Moskës, midis Komunës së Qytetit të Vjetër të Sarajevës dhe Qarkut Alexeyevsky të Moskës. Universiteti i Sarajevës mban bashkëpunim me nëntë universitete ruse dhe Universiteti i Mostarit – me tre. Gazprom po zgjeron rrjetin e tij të stacioneve të karburantit në entitet, Sberbank përfaqësohet gjerësisht këtu. Meqë ra fjala, Federata e Bosnjë-Hercegovinës është konsumatori kryesor i gazit rus”, përfundoi Lavrov.

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button