HistoriLajme

Mark Lugari mësuesi ILIR nga qyteti i Apolonisë

Shkruan: Shqipe HOXHA

Mark Lugari (Shek. III-II para erës së re). ishte mësues (mësimdhënes) ilirë nga qyteti i Apolonisë.
Në gurin e varrit të mësuesit Mark Lugari nga Apolonia, janë gjetur të skalitura mjetet e shkrimit, të cilat nxënësi i mbante me vehte.
Në tabelën katërkëndëshe dallohen dy mënyrat e shkrimit në tabelë druri, lyer me dyll e shkruar me stilo kocke ose me pendë pule (shpendi), e ngjyer me bojë mbi papiruset, pergamene me lëkura viçi të përpunuara me shkrim.
Emri i këtij mësuesi është gjetur edhe në disa mbishkrime. Me aq sa dihet deri më tani, Mark Lugari dhe Kratill Mahata janë ndër mësuesit e rralë ilirë nga koha e periudhës pararomake, të cilët njihet me emër dhe mbiemër.
Grup autorësh:Didaktika. Instituti i Studimeve Pedagogjike. Tiranë. 1986. fq. 52.
Petraq Dhana:”Arsimi dhe kultura në Myzeqe (1912 – 1990)”
Anamali, Skënder. (1976) Të dhënat mbishkrimore në disa qytete të Ilirisë së Jugut. Tiranë, 1976, fq. 119
Ceka, Nerita. (1987) Mbishkrime byline (Inscriptions bylliones). In: Iliria, vol. 17 n°2, 1987. pp. 49-121.
Albanian Archaeology – Mburoja prej bronzi i nje luftetari nga Nekropoli i Apolonise, Varri 56 tuma 6. Apolonia
Tombstone with the Illyrian name Tritos, Platoros (Tritos, son of Plator), 2ndcentury BCE

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gjithashtu mund te shikoni
Close
Back to top button