Lajme

Një ukrainase në Shqipëri: Me rusët kemi qenë si motra dhe vëllezër

Oksana Genkina prej gati 10 vitesh jeton në Tiranë, ku ka krijuar edhe familjen e saj. E larguar në vitin 2012 nga Ukraina, 2 vite para aneksimit të Krimesë nga Rusia, ajo thotë se kriza mes dy shteteve duket më tepër politike, sesa konflikt mes dy popujve.

“Në gusht, shkova bashkë me bashkëshortin dhe fëmijët për të vizituar familjen në Kharkiv. Jetojnë 2 orë larg kufirit me Rusinë. Komunikoj çdo ditë me familjarët e mi atje. Jeta vijon normalisht, nuk ka panik. Nëse do të ishte situata shumë e frikshme, njerëzit do të blinin ushqime”, tregon Oksana.

“Më vjen shumë keq që situata ka ardhur deri në këtë pikë, sepse kemi qenë si motër e vëlla, duke qenë se Rusia dhe Ukraina kanë qenë pjesë e Bashkimit Sovjetik. Mendoj që është çështje politike, sepse njerëzit ndihen shumë mirë me njëri-tjetrin. Prindërit e mi vijnë në verë për të shijuar pushimet në Shqipëri, por jetën e shikojnë atje. Shpresoj që kjo histori të mbarojë me paqe dhe të mos vijojë më tej”.

Për momentin, Oksana nuk e mendon kthimin në atdhe, por thotë se një ditë, fëmijët e saj mund ta bëjnë një gjë të tillë. Shpreson që politika të gjejë një zgjidhje, për shkak se sipas saj, njerëzit nga të dyja anët e kufirit dinë të bashkëjetojnë shumë mirë. “Ne kemi qenë gjithmonë si vëllezër e motra. Njerëzit nuk kanë inate me njëri-tjetri. Thuajse të gjithë në Ukrainë dinë edhe rusisht, nuk kemi problematika komunikimi. Shpresoj që politika të gjejë gjuhën e përbashkët, e të mos vazhdojë më konflikti”.

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button