Lajme

Për herë të parë kapet vrima e zezë ‘duke lindur’ yje

Astronomët kanë pikasur një vrimë të zezë që “lind” yje në qendër të një galaktike xhuxh pranë – dhe të porsalindurit yjorë janë të lidhur me vrimën e zezë nga një “kordon kërthizor” masiv i bërë nga gazi dhe pluhuri.

Vrima e zezë supermasive, e vendosur afërsisht 34 milionë vite dritë larg në galaktikën Henize 2-10, u pa duke nxjerrë një rrjedhë të gazit jonizues 500 vite dritë të gjatë nga qendra e saj me 1.6 milionë km/h, duke kontribuar në një “stuhi zjarri” të formimit të yjeve të reja në një çerdhe yjore pranë.
Zbulimi, i bërë duke përdorur teleskopin hapësinor Hubble të NASA-s, është hera e parë që një vrimë e zezë në një galaktikë xhuxh (një galaktikë me 1 miliard ose më pak yje) është parë duke lindur yje. Zbulimi i jashtëzakonshëm u përshkrua në një studim të botuar në revistën “Nature”.
“Që nga fillimi, e dija se diçka e pazakontë dhe e veçantë po ndodhte në Henize 2-10, dhe tani Hubble ka ofruar një pamje shumë të qartë të lidhjes midis vrimës së zezë dhe një rajoni fqinj yjor-formues që ndodhet 230 vite dritë nga e zeza. vrimë”, tha bashkautorja e studimit Amy Reines, një astrofizikane në Universitetin Shtetëror të Montanës.

Vrimat e zeza supermasive – të cilat janë miliona deri në miliarda sa madhësia e vrimave të zeza me masë yjore – janë parë duke hedhur shtëllunga kozmike më parë, por deri më tani, astronomët mendonin se këto avionë pengonin, në vend që ndihmuan, formimin e yjeve në galaktikat xhuxh.

“Në vetëm 30 milionë vite dritë larg, Henize 2-10 është mjaft afër sa Hubble ishte në gjendje të kapte shumë qartë imazhet dhe provat spektroskopike të një daljeje të vrimës së zezë”, tha autori kryesor Zachary Schutte, një student i diplomuar në Universitetin Shtetëror të Montanës. “Befasia shtesë ishte se, në vend që të shtypte formimin e yjeve, dalja po shkaktonte lindjen e yjeve të reja.”

Vrimat e zeza i bëjnë rrjedhat që shpërthejnë prej tyre duke thithur material nga retë e gazit ose yjet aty pranë përpara se ta hedhin me llastiqe në hapësirë në formën e plazmës flakëruese që udhëton afër shpejtësisë së dritës. Nëse nxehen në temperaturën e duhur, retë e gazit që vijnë në kontakt me avionin do të bëhen më pas çerdhe ideale për yjet e ardhshëm.

Por arritja në atë zonë Goldilocks është vendimtare; nëse avionët ngrohin retë e gazit shumë, ata mund të humbasin aftësinë e tyre për t’u ftohur në mënyrën e nevojshme për formimin e yjeve, sipas NASA-s. Por me rrjedhjen e butë dhe më pak masive nga vrima e zezë në Henize 2-10, kushtet e gazit ishin perfekte për formimin e yjeve.
Duke qenë se kjo vrimë e zezë ka mbetur relativisht e vogël me kalimin e kohës, studiuesit besojnë se studimi i saj në më shumë detaje mund t’i ndihmojë ata të kuptojnë origjinën më të vogël të vrimave të zeza më të mëdha supermasive në univers, dhe cilat procese i bënë ato tullumbace në përmasa kaq të mëdha. Plus, metoda me rezolucion të lartë që ekipi zhvilloi për të dalluar nënshkrimin e zbehtë të vrimës së zezë tani mund të përdoret për të gjetur të tjerë si ajo.

“Epoka e vrimave të para të zeza nuk është diçka që ne kemi qenë në gjendje të shohim, kështu që me të vërtetë është bërë pyetja e madhe: nga erdhën ato?” tha Reines. “Galaktikat xhuxh mund të ruajnë njëfarë kujtese të skenarit të mbjelljes së vrimës së zezë që përndryshe ka humbur në kohë dhe hapësirë.”

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button