Lajme

Perandoria Bullgare e solli ortodoksinë në tokat tona

Shkruan: Fahri XHARRA

A kishte apo jo serb në tokat tona dhe kur u shfaq feja ortodokse këndej pari, do të mundohem të spjegoj me anën e këtij shkrimi, dhe me disa fakte të pamohueshme nga vet Kisha Pravosllave serbe.
E sigurt është që vërshimi sllav bëri disa ndryshime në toka ilire e kjo pas rënjës së fuqisë dhe rënjës së vet Perandorisë Romake të Perëndimit. Perandoria Bizantine u forcua dhe i morri në gjiun e vet edhe ardhacakët sllav.

“ Emri Asparuh është sinonim i origjinës së shtetit Bullgar. Asparuhu (Bullgarisht;Аспарух ) i udhëhoqi Bullgarët turq në në migrimin e tyre nga stepat aziatike në Gadishillin Ballkanik ( atëherë, Iliria ) dhe e krijoi shtetin e ri . Pra , Asparuhi ishte djali i tretë i Khan Kubratit, mbretëria e të cilit në Ukrainen lindore, filloi të shembet rreth vitit 665. Në vitin 679, Asparuh- Khani me 20-30 mijë ushtar e kaloi Danubin, dhe i krijoi vetit një tokë të vogël rreth Dobruzhes (qytet i sotem në Bullgari.) Bizanti ishte i lodhur. Asparuhi kishte aftësi të mëdha ushtarake, dhe duke i marrë me veti disa fise sllave gjithashtu të posa ardhur në Thraki, e filloi luftën kundër Bizantit. . Sulmi i Bizantit i vitit 680 kundër turqëve bullgar deshtoi kështuqë iu desht të pranojë pavarrësinë e Bullgarisë së Asparuhit, me kushte që bullgarë ti paguanin Perandorisë Bizantine taksat vjetore .( https://bulstack.com/2010/04/12/khan-asparuh-and-the-bulgarian-state/ )
Ky ishte pra fillimi i shtetit të parë bullgar –ortodoks në Thrakinë e lashtë . Edhe një herë sllavët në këtë kohë ishin të pa duskshëm. Serbët aq egzistonin si etni, të cilët s` i njeh e vërteta historike.

Ky shkrim nga kisha serbe ( në foton e më poshtme ), më bëri që të spjegoj që serbët në anën tonë as që ishin dhe as që paraqisnin ndonjë vlerë historike, as si etni e as si etni ortodokse. Po flasim për qytetin Prokuples, që sot i takon Serbisë : “Kisha e Shën Prokopit në Prokuple u ngrit në vitin 976 në kohën e Mbretërisë bullgare të Samuilit.” Sipas shkrimit në foton e më poshtme edhe emri Prokuple rrjedhë nga Shën Prokopi, kishen e të cilit e ndërtuan bullgarët në tokat Dardane.

Me qenë se edhe sot ruhet “Kisha Latine” në Prokuple, dyshohet që edhe ajo e Shën Prokopit ishte Latine. Kishte serbë në atë kohë ? Jo, bile asnjë. Pas kongresit të Berlinit 1878 u bë shpërngulja me dhunë e shqiptarëve nga këto anë. Ja një tekst në anglisht për egzistimin e shqiptarëve në Toplicë :

“Toponyms such as Arbanaška and Đjake shows an Albanian presence in the Toplica and Southern Morava regions (located north-east of contemporary Kosovo) that dates to the medieval era.[13][14] The rural parts of Toplica valley and adjoining semi-mountainous interior during the Ottomans rule, was inhabited by compact Muslim Albanian population while Serbs in those areas lived near the river mouths and mountain slopes and both peoples inhabited other regions of the South Morava river basin.[15][16] As the wider Toplica region,[17]Prokuplje also had an Albanian majority.[18] During the 1877–1878 period, these Albanians were expelled by Serbian forces[19][20][21] in a way that today would be characterized as ethnic cleansing.[22] Prokuplje was captured by Serbian forces from the Ottomans on 19 December 1877, as was the whole Toplica region in 1877 and the Berlin Congress (1878) later recongised the city and wider area as part of Serbia.”

Një territor dardan i pushtuar nga Roma ( Serbia e sotme) ishte i ndarë në: Moesia, Pannonia, pjesë nga Dalmatia, Dacia and Macedonia.( The Roman Republic conquered the region of Illyria in 168 BC in the aftermath of the Illyrian Wars. )
Shqiptarët në tokat e tyre në Serbinë e sotme ishin ortodoks, pas pushtimit bullgar. Çdo manipulim serb për kishat dhe ortodoksinë duhet dmantuar, sepse ne ishim të parët e asaj toke , duke mos harruar se edhe toponimet sllave janë të vendosura në kohën Bullgarisë ( shek 10-11 ).

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button