Lajme

PIRAN qyteti antik Ilir i Histrisë !

Shkruan: Shqipe HOXHA

Në epokën para-romake, kodrat në zonën e Piranit ishin të banuara nga fiset ilire histrët, të cilët ishin fermerë, gjuetarë dhe peshkatarë.

Ata ishin gjithashtu piratë që ndërprenë tregtinë romake në Adriatikun verior.

Gadishulli Piran ishte inkorporuar në Perandorinë Romake në 178 dhe 177 p.e.s dhe u vendos në vitet në vijim me shtëpitë rurale (villae rusticae).

Regjistrimet më të hershme të besueshme të zonës janë në kozmografinë e shekullit të 7-të nga një klerik anonimë i Ravenës.

Emri i qytetit sipas të gjitha gjasave e ka origjinën nga “Pirro” ,,greqisht,, që do të thotë “e kuqe”, për shkak të gureve të kuqërremtë të fildisht, zakonisht gjenden në zonën e qytetit.

Disa historianë edhe atëherë parashtrojeni atë te “Pyros” , që do të thotë zjarr, për shkak të dritareve antike që ishin në buzë të marinës.

Piran Pirano [piraːno]) është një qytet në jugperëndim të Sllovenisë në Gjirin e Piranit në Detin Adriatik.

Është një nga tre qytetet kryesore të Istrias Sllovene. Qyteti ka shumë arkitekturë mesjetare, me rrugë të ngushta dhe shtëpi kompakte. Piran është qendra administrative e zonës lokale dhe një nga atraksionet kryesore turistike të Sllovenisë.

“Piran”. Statistical Office of the Republic of Slovenia. Retrieved 22 September 2015.

“More about Piran”. Turistično združenje Portorož.

Snoj, Marko; Kocjan-Barle, Marta (November 2009). “Primerjalni jezikoslovec in etimolog Marko Snoj o svoji novi knjigi” [The Comparative Linguist and Etymologist Marko Snoj about His New Book] (in Slovenian). Modrijan.

Piran before the end of the 19th century Piran town wall

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button