Lajme

Reuters shkruan për hallin me energji të Kosovës dhe Serbisë

Termocentrali më i madh i Kosovës me qymyr i mbylli të dy njësitë e tij të mërkurën për shkak të një problemi teknik, duke ndaluar ngrohjen qendrore në Prishtinë dhe duke e detyruar vendin të importojë energji elektrike me çmime të larta, tha KEK.

Bora e madhe, moti i ftohtë dhe mirëmbajtja e dobët shkatërruan gjithashtu një të tretën e kapacitetit të prodhimit të energjisë në Serbinë fqinje, duke lënë mijëra shtëpi atje pa energji elektrike ose ngrohje, shkruan Reuters për krizën energjetike në rajon, njofton Klan Kosova.

Ndërprerjet shtojnë problemet me të cilat përballen prodhuesit e energjisë në të gjithë Europën, e cila edhe ashtu po përballet me rritjen e çmimeve të gazit dhe energjisë elektrike në mes të kërkesave për rimëkëmbje ekonomike nga pandemia.

Kosova, e cila varet nga termocentralet me qymyr për 90 përqind të nevojave të saj energjetike, importoi energji elektrike me 250 euro për megavat orë (MWh) ditët e fundit, nga 60 euro për MWh në të njëjtën kohë vitin e kaluar, tha ministrja e Ekonomisë Artane Rizvanolli

KEK tha se është duke punuar për të rikthyer prodhimin deri të enjten në të paktën një njësi të termocentralit Kosova B, i cili ka kapacitet total të instaluar prej 680 megavat (MË). Faji për këtë iu la një rrjedhjes në një prej njësive në uzinë.

Derisa moti i rëndë goditi kapacitetet energjetike të Serbisë, presidenti serb, Aleksandar Vuçiq, të martën tha se vendi tani duhet të importojë rreth një të katërtën e nevojave të tij për energji.

Ashtu si Kosova dhe vendet e tjera të rajonit, Serbia është shumë e varur nga termocentralet me qymyr, që përbëjnë 70% të nevojave për energji. Serbia synon të investojë 17 miliardë euro gjatë 20 vjetëve të ardhshme në energjinë hidrike, diellore dhe burime të tjera të rinovueshme për të ulur emetimet.

Ministrja serbe e Energjisë Zorana Mihajloviq tha se njësia e energjisë EPS kishte nevojë të investonte më shumë në mirëmbajtjen dhe zgjerimin e prodhimit.

Sipas të dhënave nga operatori i transmetimit të energjisë EMS të Serbisë, vendi po importoi 1.425 gigavat (GW) energji elektrike deri në mesditën e së mërkurës.

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gjithashtu mund te shikoni
Close
Back to top button