Lajme

Serbia ndërton ilegalisht shtëpi në veri të Kosovës, por çfarë po ndodh me shtëpitë e shqiptarëve të dëbuar

Në Zveçan, komunë kjo e banuar me shumicë serbe në veri të Kosovës, në një sipërfaqe prej 15 hektarësh, Serbia dhe Kisha Ortodokse Serbe janë duke e përfunduar ndërtimin e 300 njësive banesore në kuadër të vendbanimit “Lugina e Diellit”.

Projekti i financuar nga Qeveria e Serbisë tashmë ka marrë formën që ishte në letër.

Punimet u kryen nga kompani shqiptare dhe lagjja pritet që së shpejti të bëhet edhe me banorë.

Ndryshe nga shtëpitë, objektet banesore tashmë janë mbushur me banorë.

Mirëpo pos pjesëtarëve të lagjes, futja në të për qytetarët tjerë është e ndaluar.

Ky nuk është projekti i vetëm në Kosovës që financohet nga Serbia.

Viteve të fundit investimet nga Serbia janë shtuar.

Megjithatë Qeveria e Serbisë për këto ndërtime asnjëherë nuk ka marrë leje nga institucionet e Kosovës.

“Ju informojmë se deri më tani MMPH deri më tani nuk ka pranuar asnjë aplikim për leje apo pëlqim për ndërtime të financuara nga Qeveria e Serbisë në komunat e veriut të Kosovës. Rrjedhimisht deri më tani nuk është lëshuar asnjë leje ndërtimore për objekte të kategorisë së III (për të cilat është përgjegjëse) në komunat e veriut të Kosovës”, thuhet në përgjigjen e Ministrisë së Mjedisit.

Nga Ministria nuk tregojnë se cili është plani për këto ndërtime pa laje në Zveçan.

Inxhinier Faruk Mujka që është edhe asamblist i Vetëvendosjes në Mitrovicë thotë se këto ndërtime nga Serbia filluan të shtohen me themelimin e komunës së Mitrovicës së Veriut.

“Kjo është problematikë shumë e vjetër por që ka marrë krahë në vitin 2013 kur ka filluar të funksionojë komuna veriore. Për fat të keq vetëm në Lagjen e Boshnjakëve kemi të ndërtuar rreth 40 ndërtesa të tilla derisa kanë qenë të ndërtohen edhe 25 tjera por që kanë stagnuar për shkak të coronavirusit”, tha Mujka.

Qeveria e Kosovës kishte filluar disa vite më parë ndërtimin e shtëpive të shqiptarëve të shpërngulur nga Mitrovica për shkak të luftës së fundit, megjithatë ky projekt ka disa vite që ka stagnuar.

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gjithashtu mund te shikoni
Close
Back to top button