Lajme

Shqiponja është konsideruar si bashkudhëtare e perëndive ILIRE dhe vetë perëndi ILIRE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Shqiponja ka qenë prej fillimit të Kulturës Ilire në Ballkan.
Formën dhe ngjyrat e tij, flamuri Bizantin i mori gjatë sundimit të Justinianit (527-562) Perandorit me origjinë Ilire.
Sipas prof.

Kasem Biçoku, shqiponja dykrerëshe është përdorur si simbol pushteti dhe dokumentohet se është përdorur për herë të parë nga perandori ilir Kostandin dhe më pas u bë traditë vendëse në të gjithë Ballkanin.

Dita e rimarrjes së pllakës qendrore në statujën e Augustit të Prima Porta tregon Kthimin e shqiponjave dhe ishte një nga arritjet e famshme diplomatike të Augustit.

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button