HistoriLajme

Tauresium vendlindja e Perandorit Ilir Justiniani!

Shkruan: Shqipe HOXHA

Justiniani (lat.: Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus, zakonisht i njohur si Justiniani I, apo Shën Justiniani i Madh, lindi në Tauresium, të Ilirisë – Dardanisë.

Justiniani I, Perandor bizantine nga 527 deri 565 i lindur në Tauresium rreth 482. Familja e Justinianit ishte Latino-folëse një familje fshatare, besohet të ketë qenë trako-romake apo origjina iliro-romake. Cawley, Charles (14 February 2011). “Medieval Lands: Byzantium 395–1057”. Foundation for Medieval Genealogy. fmg.ac. Retrieved 20 February 2012.

Justinian referred to Latin as being his native tongue in several of his laws. See Moorhead (1994), p. 18. Tauresium është e vendosur në Komunën e Zelenikovës, pranë Taor, rreth 20 kilometra (12 mi) në juglindje të Shkupit fshatit.Tauresium është zbuluar nga arkeologu britanik Arthur Evans në fund të shekullit të 19-të. Sipas biografit të Justinianit, Prokopi, perandori ka lindur në Tauresius në 483, më saktësisht në kalanë e Baderiana, që është fshati modern Bader. Rreth qytetit, Prokopi në librin e tij “De aedificiis” : Shtetet.

Turesium ose i njohur si Gradište është një vend arkeologjik në Maqedoni, që ndodhet rreth 20 kilometra (12 mi) në juglindje të kryeqytetit Shkup. Tauresium është vendlindja e perandorit ilir Justiniani I.

Në mesin e dardanëve të Evropës që jetojnë përtej kufijve të Epidamnians, në afërsi të kalasë cila quhet Bederiana, ishte një fshat i vogël i quajtur Taurisium, prej nga doli perandori Justinian, themeluesi i botës së qytetëruar. E ndërtuar një mur busull të vogël në lidhje me këtë vend në formën e një sheshi u vendos një kullë në çdo cep, e bëri atë që do të quhet, në fakt Tetrapyrgia. dhe afër këti vendi kishte ndërtuar një qytet shumë të dukshëm të cilën ai me emrin Justiniana Prima (kjo do të thotë “i pari” në gjuhën latine), duke paguar një borxh mirënjohjeje, për shtëpinë që e ka ushqyer atë .

Tauresium dhe kalaja Baderiana u shkatërruan në një tërmet më 518 dhe epiqendra e tërmetit ishte në qytetin e afërt të Shkupit. Si një gjest mirënjohjeje për vendlindjen e tij, Justiniani rindërtoi qytetin. Sipas gërmimeve që janë bërë deri më tani, është vlerësuar se pjesët më të vjetra të Tauresium nga shekulli i 4-t dhe këtë pjesë të vjetër është një kështjella me katër kulla të njohura si Tetrapirgia. Lidhur me Baderiana, Prokopi thotë se ajo është e vendosur në kështjellën nga shekulli i IV-VI. Baderiana ose Badera moderne ndodhet 6 km në lindje të Tauresium dhe Taor.

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gjithashtu mund te shikoni
Close
Back to top button