Lajme

Toskana, në Itali është krijuar nga Toskët, pellazgo-Ilire !

Shkruan: Shqipe HOXHA

Toskana, në Itali, është krijuar nga toskët, që ishin pellazgë, illirë, shqiptarë; nga fjalët toskë/tuskë kanë rrjedhur fjalët: toscs, tuscans, etru-scans/etruskët !

Këta ilirian u shpërndanë edhe ne Itali si Toskë, rrojnë akoma ne Shqipëri . Në Itali rrojnë si Toscs ,Tuscans,Etruscans.Është e kotë të kërkohet për Zotët e Greqisë në etimiologjinë e gjuhes së saj; në gjuhen shqipe këta janë shume të qartë dhe domethëniet e tyre shume të drejta !
George Fred Williams

Emri Toscana rrjedh nga një fis etrusk që u vendosën aty rreth 1000 pes. Tuscia hyri në përdorim zyrtar në kuadër të Perandorisë Romake në shekullin e 3-të.

Në shekujt e gjashtë dhe të pestë para Krishtit, Etruskët ishin fuqia dominuese në Italinë veriore dhe qendrore, dhe mbizotruan Latinet dhe Romën nën epërsinë e tyre. Kah fundi i shekullit të gjashtë p.e.s, Roma fitoi pavarësinë e saj dhe nga gjysma e dytë e shekullit të pestë ai filloi një luftë për epërsi me Etruskët dhe fiseve të tjera italike. Ka pasur shumë ndryshime gjatë luftës por ajo përfundoi rreth 280 p.e.s me përmbysjen e Etruria. Gjatë periudhës së Perandorisë Romake, Etruria formoi rajonin e shtatë i Italisë

.Etruskët janë qytetërimi që banuan këtë zonë para se romakët në thelb te perfshihen fshiheshin aty. Etruskët ishin të prirur për të zgjidhur në qytetet malore, në zonat e pasura me burime natyrore (sidomos metaleve). Këto shtete të pavarura qytete – ka pasur dymbëdhjetë prej tyre – u mblodhën në një ligë në Volterra. Shumica e këtyre qyteteve janë moderne edhe sot. Toscana (si Fiesole, Volterra, Cortona, Tarquinia, Populonia), edhe pse disa janë përtej kufirit në Umbria (Orvieto, Perugia, dhe Todi).

Mjafton të themi se ne nuk dimë shumë rrethë etruskëve; ajo që ne e dimë rrjedh kryesisht nga mbeturinat e praktikave të tyre të varrimit, të cilat na tregojnë se ata ishin artistike dhe të avancuara, por ne zbulojme pak nga jeta e tyre e përditshme.
Ne kemi objekte të ndryshme nga jeta e përditshme etruske qe dokumentojne ato, gjithashtu, e cila na jep një ndjenjë të bukur aty ku ndodhen si dhe menyra e jetes dhe zakonet na bejne kureshtar per te kuptuar, jeten e tyre te perbashket. Dhe ku janë të gjitha këto objekte? Në muze etruske natyrisht në Toscana.

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gjithashtu mund te shikoni
Close
Back to top button