Lajme

Vuçiç: Ndryshon dy ligje, pas protestave të fundit në Serbi

Qeveria e Serbisë ka ndryshuar dy ligje që lejonin kompanitë e huaja të shfrytëzonin burimet vendase. Ky vendim vjen pas kërkesave të protestuesve antiqeveritarë që kishin bllokuar rrugët në të gjithë vendin për dy fundjava rresht.

Qeveria ka ofruar burime minerale për minierën e bakrit Zijin të Kinës 601899.SS dhe Rio Tinto RIO.L. Aktivistët e gjelbër, të cilët morën pjesë në protesta, thonë se projektet do të ndotin tokën dhe ujin në vendin ballkanik. Në protestat e fundit, mijëra aktivistë mjedisorë bllokuan rrugët në 50 vende duke kërkuar ndryshime në dy ligjet.

“Bllokimi i autostradave shkakton dëme të mëdha për vendin tonë. Për çdo gjë tjetër, askujt nuk i intereson, ju mund të protestoni ku të doni dhe sa të doni. Kjo protestë nuk është e nevojshme për imazhin e vendit tonë”, tha Vuçiç.

Njëri është ligji i referendumit i miratuar muajin e kaluar që do ta bënte më të vështirë për njerëzit të protestojnë kundër projekteve ndotëse dhe tjetri është një ligj i ri shpronësimi, i cili e bën më të lehtë për shtetin marrjen e tokës private.

Protestat janë një goditje të madhe për presidentin Aleksandar Vuçiç dhe Partinë Progresive Serbe (SNS) në pushtet, përpara zgjedhjeve të vitit të ardhshëm.

Një deklaratë e qeverisë tha të mërkurën se kishte tërhequr ligjin për shpronësimin e miratuar nga parlamenti, të cilin Vuçiç e ktheu në kuvend për amendamente të mëtejshme.

Sipas kushtetutës, një ligj i miratuar nga parlamenti duhet të nënshkruhet nga presidenti në mënyrë që të zbatohet.

Rio Tinto ka premtuar t’u përmbahet të gjitha standardeve mjedisore vendase dhe të BE-së, por ambientalistët thonë se miniera e litiumit e planifikuar prej 2.4 miliardë dollarësh do të ndoste në mënyrë të pakthyeshme ujin e pijshëm në zonë.

Në një fjalim drejtuar kombit, Vuçiç tha: “Duhet të ketë një debat publik për këtë. Unë dua t’i qetësoj njerëzit dhe t’u them se ne jemi në anën tuaj dhe ne nuk do të marrë asnjë vendim pa ju”.

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button