Lajme

Zbulim i mistershëm arkeologjik: Illyricum Sacrum nuk mund të quhet Ylli i Davidit!

Artefakti dhe eksponati më i rëndësishëm arkeologjik i gjetur në Kosovë mbetet “Hyjnesha në Fron”, një statujë e argjilës me madhësi 18 centimetra.

Është gjetur në rrethin e Prishtinës. Llogaritet se është e vjetër përafërsisht 5.500 vite dhe ka qenë vepër e ilirëve, fisit të dardanëve që ka banuar në atë rajon.

Forma e kësaj statuje është shfrytëzuar për ta krijuar stemën e Komunës së Prishtinës që përdoret edhe sot si simbol zyrtar.

Se sa e rëndësishme është “Hyjnesha në fron” dhe çfarë domethënie ka, nuk është ndonjë pyetje që ka ndikim në të tashmen dhe të ardhmen, pos asaj se është një fakt që dëshmon se aty ka ekzistuar një civilizim antik i fisit të dardanëve.

Në këtë punim të cilin po e paraqesim në formë shumë të shkurtuar dhe me të dhëna sipërfaqësore për shkak të rëndësisë së jashtëzakonshme që ka zbulimi në të cilin bazohet, sjellim dëshmi arkeologjike nga terreni për të ashtuquajturin Yllin e Davidit, Lulen e Jetës, dhe Pemën e Jetës të gjetura së bashku në një guri të gdhendur mermeri të madhësisë 1 metër të gjatë, dhe 30 centimetra të gjerë në të gjitha anët.

Vjetërsia e këtij artefakti është përafërsisht 4 500 vite.

Tani është koha që të hiqet nga përdorimi i ashtuquajturi Ylli i “Davidit” sepse nuk ka të bëjë fare as me David, e as me hebrenj.

Hebrenjët nga ana e tyre e pranojnë se është adaptuar (pra vjedhur) nga ta, por puna nuk duhet të ndalet këtu – termi Ylli i “Davidit” duhet të hiqet nga çdo fjalor.

Kush di anglisht, mund ta lexoni të vërtetën nga zbulimi arkeologjik për këtë Yll, dhe e shihni se si institucionet e Kosovës dhe as të Shqipërisë nuk po marrin masa për zhvillimin e njërës prej degëve me fitimprurëse të turizmit.

Gjithashtu mund te shikoni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gjithashtu mund te shikoni
Close
Back to top button